Dordrecht - Geen verrassingen in de negende ronde van de nationale competitie. Behalve dan dat ons derde won van de gedoodverfde favoriet in de tweede klasse Dos Delft. Het tweede speelde gelijk tegen Dordrecht, dat lijkt niet echt voldoende voor handhaven in de hoofdklasse. Maar er zijn nog twee ronden te gaan. Het eerste won zoals verwacht van Hijken. Het ging niet echt gemakkelijk. Dat gaat het nooit. Na de overwinning van Huissen op Orfam Telecom uit Hengelo lijkt een uitgebreide herkamp tussen Witte van Moort, Huissen en van Stigt Thans om de titel onvermijdelijk. Wellicht maakt Witte van Moort nog een misstap tegen Hijken. Allerlei spelers van de verschillende teams hebben reeds vakanties geboekt in maart en moeten dat nu gaan cancelen. 

Zelf mocht ik aantreden tegen invaller Bert Dollekamp. Die moest nog wat warmdraaien. Een merkwaardige afwikkeling werd gevolgd door een heus schijfoffer. Een schijfje, dat ondanks verwoede pogingen niet meer terugkwam. Na twee uur en een kwartier spelen was de tijd op en capituleerde hij. Na deze vlotte overwinning hing de wedstrijd langdurige op het randje. Anton van Berkel speelde een moderne scherpe opening zonder de details ervan te kennen. Tegen het nieuwe wonderkind Roel Boomstra is dat niet voldoende. Slechts een kwartiertje later kon hij aan het analyseren.

Anatoli mocht vandaag aantreden tegen Hans Jansen. Beide spelers viel het zichtbaar zwaar. Hans kwam met een aantal bekende en minder bekende trucjes. Hij was er niet echt succesvol mee, maar weinigen van ons hadden veel ervan eerder gezien. Het schijnoffer in de Fabre opstelling had niemand eerder gezien, hoewel wij er ons eerder wel van bewust waren, dat dit schijnoffer mogelijk is. Het resultaat t.w. het oplossen van randschijf 35 zal wellicht meer mensen inspireren het zo te doen.

De wereldkampioen Alexander Schwarzman mocht tegen Michiel Kroesbergen. Deze is op het ogenblik niet zo erg op dreef. Toch heeft hij een reputatie als reuzendoder. Spelers als Tsjizjow, Valneris, Baljakin kwamen er niet doorheen. Alexander ging er eens goed voor zitten en de moeilijkheden stapelden zich op. Toch was het een en ander niet echt beslissend vanuit de opening. In het middenspel liet Michiel zich alsnog beswindelen.

De tegenstander van Peter van der Stap, Wouter Sipma, kwam in het blauw op internet. De remise van iemand van 1081 tegen 1321 gaf daar aanleiding toe. Voordat het zover was, kwamen er wel wat winsten van Peter van der Stap voorbij. Hij won een stuk in een bekende opening. Het ging niet helemaal volgens het boekje. In het late afspel werden diverse directe winsten gemist, totdat in hevige tijdnood de stand in remise eindigde.

Ook Ron Heusdens was niet echt blij met de remise, die uiteindelijk zijn deel werd tegen Jan Mente Drent. Via langdurige manoeuvreren werd een schijfwinst eruit gerommeld. Deze bleek evenwel onvoldoende voor de winst. In de behandeling van het middenspel waren de sporen van de masterclass van Gantwarg terug te vinden. Met een hekstelling formatie werd de verzwakte korte vleugel van de witspeler te lijf gegaan. Jeroen van den Akker had in Jacob Okken een gerenommeerde tegenstander. Via een opmerkelijk schijnoffer werd een schijnbaar onaantastbare voorpost op veld 27 van het bord gelopen. Evenwel veel winstkansen gaf het niet.

Het zorgenkindje van de dag was Michiel Kloosterziel. In de opening gaf hij zijn tegenstander Jan Ekke de Vries een enorme bak met tempi. Beide hadden geen idee wat ze met de ontstane situatie aan moesten. Er zijn mensen, die er hardop aan twijfelen of het onder zulke omstandigheden mogelijk is om tot een zinvolle omsingeling te komen. In het late middenspel werd afgewikkeld naar schier verloren afspel. Het bleek evenwel mee te vallen. Ondertussen had Rob Clerc voor het beslissende punt gezorgd door Maikel Palmans langdurig onder druk te zetten en tot de capitulatie te dwingen. Bij het eten bleek, dat de beslissing wellicht pas na de tijdcontrole gevallen was, toen de zwartspeler lichtvaardig de beste opbouw miste.