Engeland

Autoreis

 

Google fotoalbum

Cambridge, Oxford, Kastelen, Steden, West Europa


 

 

Dordrecht - Deze zomer deden we met twee andere vrienden een autoreis door Engeland. Het was on-engels weer. In ruim een week weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen. We gingen met de boot Harwich en terug met die bij Calais. Met de auto in het ruim en een heerlijk diner op het bovendek brachten we de nacht door op zee. Daarna richting Cambridge en Oxford. Heel Engeland licht bezaaid met steden, kerken, kastelen en landhuizen. Het was voortdurend prachtig weer met schitterende wolkenluchten. Soms gaf dat de gelegenheid tot spectaculaire foto's.

 

 

We hadden een uitvoerig voorbereid programma. Slechts een deel ervan bleek uitvoerbaar doordat Engeland allemaal wat groter is, dan het lijkt. Dagelijks werd geluncht in typische Engelse pubs. Was de vorige keer Engeland erg duur voor ons. Ditmaal leek het wel een goedkoopte eiland. Een uitgebreide lunch voor vijf pond persoon en een glaasje wijn is geen geld. De pond is nu nog maar net iets meer waard, dan de euro. Net zoals elders in de wereld blijkt de waardering voor de euro iets groter, dan eertijds de gulden.

 

 

Engeland is bezaaid met typerende gebouwen. Vooral de pubs zijn stuk voor stuk kunstwerken. Soms moet je wel goed op je hoofd letten bij de lage en grillige plafonds binnen. Tegenwoordig worden de echt mooie gebouwen tot de puntjes opgeknapt. Men is er kennelijk trots op. Dat was vroeger wat minder. Echter nog steeds tref je overal gebouwen van grauwe baksteen. Woningen nauwelijks breder dan drie meter. Erg romantisch...

 

 

Landschappen zijn vaak spectaculair. Achter elkaar zien jullie de beroemde Clifton Suspension Bridge. Het uitzicht vanaf het zomerverblijf van koningin Victoria op Wright, terwijl een zware bui aan het optrekken was vanaf links. Tenslotte graanvelden genomen vanuit de trein. Overal in Engeland probeert men stoomtreinen in ere te houden. We maakten een rit vanaf Alton over een stuk rail, dat weer in gebruik genomen was voor toeristen. Het is een mooi traject. Alleen zouden ze wat bomen moeten kappen om het uitzicht wat te verbeteren.

 

 

Engeland telt ontelbare kastelen en landhuizen. Geen twee lijken er op elkaar. Het enorme prachtig gerestaureerde kasteel van Windsor werd afgewisseld met het enorme kasteel op Wright, het zomerpaleis van Victoria, het Blenheim Palace, etc. Een half dozijn kleinere plaatsen werden bezocht. Deze worden vaak gekenmerkt door een gigantische kerk midden op een grasveld met wat kerkelijke bebouwing er omheen en buiten de muren van het kerkterrein een lieflijk stadje. We bezochten Salisbury, Winchester, Canterbury, etc. In Bath bekend om zijn nog steeds in gebruik zijnde Romeinse baden zagen we twee jonge mensen op het plein voor de kerk een dansje maken. Heel erg on-engels...

 

 

Cambridge