Duitsland

 

Google fotoalbum

Berlijn, Dresden, Erfurt, Potsdam, Mecklenburg, Diversen, West Europa


 

 

De afgelopen jaren bracht de leaseauto het verschijnsel autoreizen binnen bereik. Tal van malen was Duitsland het doel. Duitsland is vanuit Nederland relatief goed bereikbaar. Dresden is slechts 800 km. Eenzelfde reis naar Frankrijk is al snel 500 km verder. Vooral het oosten van Duitsland bleek een goudmijn. Tijdens de tweede wereldoorlog lagen de meeste steden buiten het bereik van de Britse en Amerikaanse bommenwerpers. Daardoor is in tegenstelling tot het westen veel behouden gebleven. Ook was er in het oosten onvoldoende geld om de steden te 'moderniseren'. Vooral in Thuringen en Saksen zijn nog veel steden een bezoek waard.

Ook in het zuiden van Duitsland blijkt veel bewaard gebleven. Als tussenstop naar ItaliŽ en de voormalige Oostbloklanden werd herhaalde malen overnacht in Ulm. De laatste reis naar Hongarije werd op de heenreis overnacht in Neurenberg en op de terugweg in Regensburg. Evenals Ulm zijn beide steden een bezoek waard. In Neurenberg hadden we geluk met het licht en ontstonden meerdere prachtige foto's. In Regensburg troffen we een folkloristische optocht. Tijdens de heen en terugreis naar TsjechiŽ in juni 2011 werden de drie plaatsen Dresden, Erfurt en WŁrzburg aan de ketting toegevoegd.

Eerder waren we in Mecklenburg-Vorpommern. In oppervlakte bezien een van de grootste en minst bevolkte deelstaten van Duitsland. Het mag zich verheugen in een groot aantal voormalige Hanzesteden. Helaas lagen deze wel binnen het bereik van de Engelse en Amerikaanse bommenwerpers tijdens de tweede wereldoorlog. Sommige zijn redelijk heel gebleven. Bij andere zitten de bomkraters nog tussen de bebouwing. Ook is een centrum van een Hanzestad integraal vervangen door nieuwbouw. Een mooie stad is de hoofdstad Schwerin. Hier staat het paleis van de hertog, dat nu dienst doet als parlement en museum. Het heeft echt allure. De stad is omringd door een groot aantal meren, wat het tot een ideale watersport bestemming maakt.

Berlijn bezochten we tweemaal. De eerste maal voor de wende. De tweemaal tien later. De veranderingen zijn verbijsterend. Het oosterse deel van de stad is nu het feitelijk centrum geworden. De beroemde allee 'Unter der linden' is een plaatje. In de voormalige westerse zone staan de villa's en liggen prachtige meren. Ook tref je daar het paleis en de Reichstag aan, dat nu in gebruik is genomen als parlement. Daaromheen liggen kilometers met nieuwe bebouwing ten behoeve van de parlementariŽrs. Het braakliggende terrein tussen beide stadsdelen, waarop voorheen de muur stond is er vrijwel compleet door in beslag genomen. Buiten Berlijn eveneens grote aantallen meren en watersportgebieden. De stad Brandenburg nauwelijks groter dan een dorp is het middelpunt van een watersportgebied. Potsdam aan de overkant met het paleis Sanssouci is nu in tegenstelling tot voorheen goed bereikbaar geworden. Het heeft ook een best aardige binnenstad.

Berlijn

Dresden

Erfurt

Potsdam

Mecklenburg

Diversen

 

 

Berlijn