BelgiŽ

Maasvallei

Luik, Verviers, Amay, etc.

 

Google fotoalbum

 Brugge, Gent, Steden, Ardennen, Laagvlakte, Kust, Oostende, BelgiŽ


 

 

Dordrecht - De Maas stroomt vanuit BelgiŽ naar Nederland. Daarbij worden diverse steden gepasseerd. Dinant ligt aan de mond van de Lesse. Iedere kanoliefhebber komt daar meerdere keren in zijn leven. Meer naar de grens naar Nederland ligt Luik. In het rampjaar 1673 leverden de Bisschoppen van Luik en Keulen de mankracht voor de aanval op vesting Holland. Door de waterlinie werd het geen succes. Amay is een plaats hogerop langs de Maas. Er ligt een fort en er staat een gigantisch kerk. Leuk om te lunchen. We zijn nooit bovenop het fort geweest. Typisch een fort, dat mooier is van beneden dan van boven. Ook hebben we hoewel we er driemaal zijn geweest nooit de moed gehad om ons een weg naar boven te zoeken. Verviers ligt eveneens in de provincie Luik. Op weg naar ons gastronomische midweek zijn we er gestopt. De stad is sinds ons vorige bezoek enorm opgeknapt.

 

 

De stad Luik hebben we een half dozijn keer bezocht. Meestal gebeurde dat voor een lunch op de terugweg vanuit de Ardennen of Luxemburg. We hebben er nooit systematisch foto's gemaakt. Het paleis van justitie en de naastliggende rij met restaurants is een bezoek waard. De stad Luik ligt samengeperst in het Maasdal. Langs de steile wanden van de vallei liggen komend van het paleis van justitie een aantal hofjes.

 

 

De stad Verviers langs de Maas hebben we in de loop der tijden meerdere malen bezocht. Hij was de laatste keer voorafgaand aan onze gastronomisch weekend als nieuw. Het stadhuis is gerestaureerd. Van alle kanten en met het prachtige licht van deze keer is het een spectaculair bouwwerk.

 

 

Naast een groot aantal prachtig gerestaureerde torens hebben ze een stadhuis. Het staat op het ogenblik in de steigers. De volgende keer beter. Op de terugweg deden we andermaal een lunch in Amay. Dat is een stad hogerop langs de Maas. Ook daar hebben we een vernauwing in de Maasvallei. Bovenop de heuvel staat een enorm fort. Boven aan de pagina de Maas. Onderaan het fort staat een reusachtige kerk.

 

 

Onder het prachtige stadhuis aan de overkant van het riviertje, dat ruimte heeft geschapen voor de stad.