BelgiŽ

Kust

Kortrijk, Damme, Lier, etc.

 

Google fotoalbum

 Brugge, Gent, Steden, Ardennen, Maasvallei, Laagvlakte, Oostende, BelgiŽ


 

 

Dordrecht - Net zoals Nederland kent BelgiŽ tal van kleine steden, die een kort bezoek waard zijn. Met grote liefde is hetgeen uit eerdere eeuwen overgebleven gerestaureerd. De kust kenmerkt zich door een eigen keuken met vis en verfijnde sauzen. Tal van kleine stadjes en abdijen zijn een bezoek waard. Op weg naar Engeland eten we altijd in Veurne gelegen op korte afstand van Duinkerken en Calais. De markt is een bezoek waard. Een kennis was er jaren bankdirecteur. Heel anders is Kortrijk. Het hart van het Belgische dammen en met de enige twee verenigingen, waar systematisch wordt gewerkt aan de jeugd. Terwijl ik zelf aan het dammen was, maakte Wim een rondje door de stad. Bij een bezoek aan Brugge verbleven we een keertje in Damme. Dat was voorheen de laatste uitgang van Brugge naar de zee. Alvorens de stad in winterslaap ging en ongerept het pareltje van Belgische steden werd.

 

 

Kortrijk ligt dicht tegen de Franse grens aan, maar men spreekt er Nederlands. Zoals in veel Belgische steden heb je naast een prachtige kerk, stadhuis ook een Begijnhof. Je kunt er moeiteloos een halve dag doorbrengen. Het was een belangrijke vesting. De waterpoort getuigt daarvan. Voorts heeft de stad diverse opmerkelijke kunstwerken. De stad heeft zijn faam te danken aan de beroemde Gulden sporenslag, die in de buurt heeft plaatsgevonden. Bij elk evenement krijg je tegenwoordig een replica van een 'gulden spoor' met ruime hand verstrekt door de gemeente.

 

 

Op een volstrekt ongeschikt terrein bond een enorm Frans ridderleger de strijd aan met een samenraapsels van boeren en stedelingen uit Vlaanderen. Ridders waren vroeger de tanks van het leger. Niets of niemand was tegen deze onkwetsbare strijders op hun reusachtige paarden opgewassen. Tenminste als ze konden bewegen en kruisboogschutters niet de tijd kregen om rustig hun gevreesde pantserdoorborende wapen te laden. Dat duurde per pijl ongeveer een minuut. Tijdens de slag stortte de ridders kennelijk niet ruim gezegend door enige vorm van verstand zich enthousiast aan de oevers van een klein riviertje in het gevecht. Hun paarden kwamen tot hun buik vast te zitten in de zachte grond met voorspelbaar dramatisch gevolg...

 

 

Jaarlijks worden in Kortrijk en in het op enkele kilometers afstand gelegen plaatsje Lendelede eendagstoernooien gehouden. Belgen, Nederlanders en Afrikanen komen van heinde en ver om deel te nemen. De prijzen komen van leden en de plaatselijke middenstand. De Afrikanen behoren tot een groeiend groepje schijventovenaars, die alle geschikte eendagstoernooien afreizen. Een eerste prijs van ca 100 euro is voldoende om deze brooddammers naar je toernooi te krijgen. Aan beide toernooien heb ik deelgenomen. De Afrikanen zijn dan een tandje te sterk voor mij. Zelf hebben we reeds geruime tijd TV in huis. Dat is wat anders met de zwervende Afrikanen. Je mag kiezen uit de uitgestalde prijzen in volgorde van de eindstand. Dolblij ging er een met een TV naar huis. Onder een foto van het begijnhof met op de achtergrond de grote kerk en mooie luchten.

 

Damme is een kleine plaats, dat inmiddels door het dichtslibben van het Zwin op enige afstand van de zee is gelegen. Je hebt een kleine kern rond het stadhuis. Er zijn een half dozijn restaurants. Ook staat er een enorme kerk, waarvan het dak naar beneden is gekomen. Er loopt een kanaal naar Brugge. Het werd gegraven om het onvermijdelijke voor de stad Brugge nog wat jaren uit te stellen. Het kanaal was wellicht net geschikt om de toenmalige zeeschepen tot aan de stad te laten komen. Tegenwoordig wordt het uitsluitend gebruikt voor een rondvaartboot om op en neer te varen tussen Damme en Brugge. Helaas is het van het eindpunt tot het centrum van Brugge een flink eind lopen...

 

 

De stad Lier ligt in de buurt van Antwerpen en is voor ons een alternatief als we eventjes in BelgiŽ willen gaan lunchen. Het is verstandig om vanaf Antwerpen goed de borden te volgen. Zomaar door het land zwervend het stadje proberen te bereiken is tegenwoordig niet meer mogelijk. Overal zijn de doorgaande wegen geblokkeerd om het sluipverkeer tijdens de spits de wind uit de zeilen te nemen. Op de markt ligt een rijtje restaurants. De laatste keer waren we er met mijn moeder. Het ligt vlak bij de parkeergarage. Er staat een prachtig classicistisch stadhuis met een middeleeuwse toren. Je kunt wandelen langs het riviertje. Er staat een horloge en ze hebben een beroemd Begijnhof.