BelgiŽ

Gent

 

Google fotoalbum

 Brugge, Steden, Ardennen, Maasvallei, Laagvlakte, Kust, Oostende, BelgiŽ


 

 

Dordrecht - Ook Gent hebben we beiden meerdere malen bezocht over een periode van veertig jaar. In tegenstelling tot Brugge was er de laatste eeuw kennelijk nog wel wat economische activiteit in Gent en dat is niet goed voor het behoud van de stad. In vergelijking met Brussel en Antwerpen viel het evenwel mee. De laatste jaren is hetgeen van de oorspronkelijke stad is overgebleven pijnlijk nauwkeurig gerestaureerd. Kenmerkend voor Gent is het Grafelijk slot in het midden van de stad. Het is een enorm bouwwerk. Vanuit de torens heb je prachtig uitzicht over de stad.

 

 

Het resterende deel van de stad is beperkt. Er loopt een aantal Leien door de stad. Verreweg de mooiste Lei staat boven op de foto. Aan beide kanten van het water kun je prachtig foto's nemen van gerestaureerde bebouwing. Het maakt nogal uit of je er 's ochtends of 's middags bent. Een keer hadden we een overnachting en konden in de ochtend rondwandelen door ed stad. Bij toverslag heb je dan dank zij het licht totaal andere foto's.

 

 

Evenals in Brugge heeft Gent een postkantoor, dat uniek is. Het is de laatste jaren gerestaureerd. Recentelijk zijn we er tweemaal geweest. De eerste keer moesten we door het zand. De tweede keer was het nog steeds een beetje kaal, maar liepen we over echte bestrating. In de stad heb je vooral langs de leien een aantal unieke gevels. Ze dateren uit alle tijden... 

 

 

In het centrum, dat ook de laatste keer bezaaid was met zandheuvels, waar je een weg doorheen moest banen hebben ze een aantal mooie gebouwen. Het postkantoor, het belfort en de kathedraal hebben alleen een pijnlijk nauwkeurig gerestaureerde toren. 

 

 

Gent is de gehele 20ste eeuw een economische gezien belangrijke stad gebleven, bereikbaar via diverse kanalen van de zee. Er is behoorlijk wat bewaard gebleven, doordat deze activiteit beperkt bleef. Hieronder een jugendstil gebouw. Weerspiegelingen in het water van de Lei en het hoofdkwartier van de arbeidersbeweging.

 

 

De meeste toeristen zien de Lei niet zoals op de onderstaande foto's. We waren er in de ochtend met stralend blauwe lucht. Overal zie je de toren van het postkantoor er bovenuit steken. In de middag trok het dicht. De foto's van de andere kant dateren uit een ander bezoek van Gent.

 

 

Het kasteel van Gent is als je binnen bent aanmerkelijk kolossaler, dan het er van buiten uitziet. Het is een hele klim voor je de foto's kunt maken, zoals hieronder. Het was toen wat minder weer en wat heiig. De kenmerkende bebouwing blijft evenwel zichtbaar...