BelgiŽ

Brugge

 

Google fotoalbum

 Gent, Steden, Ardennen, Maasvallei, Laagvlakte, Kust, Oostende, BelgiŽ


 

 

Dordrecht - Een van de mooiste steden in de wereld is Brugge. Dat is heden nog meer het geval, dan veertig jaar geleden. We zijn er beiden meerdere keren geweest. De mooiste foto's dateren van twee recente bezoeken. Echter we waren er ook toen we 40 jaar geleden nog gewoon scholieren waren. Toentertijd bestond het bezienswaardige Brugge uit de centrale pleinen, bevaarbare reien, Begijnhof en het Zwanenwater. Heden ten dage is daar een heleboel bijgekomen, dank zij nauwgezet restaureren. Met name zijn de pijnlijk nauwkeurig gerestaureerde torens een extra bezienswaardigheid geworden. De torens waren er natuurlijk wel veertig jaar geleden, maar het zandsteen was deerlijke gehavend. Nu is alles weer haarscherp. Bij mooi weer is vooral de toren van het voormalige sint Jans Gasthuis een plaatje. Het werk is pas een jaar of wat klaar...

 

 

Er zijn twee belangwekkende pleinen in het centrum van de stad. Op het ene plein staat het Belfort en het postkantoor. In een tijd, dat postkantoren alom worden gesloten wegens gebrek aan klandizie is het prachtig gerestaureerde postkantoor op het grote plein wonderbaarlijk. Langs het grote plein ligt ook een ring van drie verdiepingen hoge gebouwen. Op de foto rechts zien jullie het rijtje restaurants. We hebben er zover ik mij herinneren kan nooit gegeten. Daarvoor zijn er talrijke andere mogelijkheden...

 

 

Het tweede belangrijke plein omvat aan de ene kant een reeks Middeleeuwse gebouwen en andere kant een enorm classicistisch gebouw. Voorts staat er nog een zandkleurig paleis, waarvan de datering lastig is. Het kost enige bezoeken voordat je alle gebouwen mooi in het licht hebt aangetroffen. Eerlijk gezegd is het met de middeleeuwse kant altijd behelpen gebleven. Met de moderne digitale kamera's gaat het beter, dan met de ouderwetse analoge.

 

 

De stad is vooral zo goed bewaard gebleven, doordat een periode van onvoorstelbare voorspoed afgewisseld werd door een complete ramp, toen de vaargeul naar de stad dicht slipte. Niets is zo goed voor het behoud van een mooie stad, als een complete investeringstop. Andere steden in BelgiŽ hebben dat wat minder. Gent en met name Antwerpen en Brussel hebben nogal te lijden gehad onder recente economische activiteiten. Brussel en Antwerpen waren veertig jaar geleden nog prachtige romantische steden. Daarna zijn ze het slachtoffer geworden van een onvoorstelbare sloopwoede en is er nauwelijks meer iets van de vroegere overdaad over.

 

 

Er zijn diverse interessante gebieden binnen de stad. Het oudste en romantische deel is het Zwanenwater en het Begijnhof. Een oase van stilte in een drukke stad. Helemaal aan het andere einde liggen de twee centrale pleinen, die verbonden zijn via de Leien. Dat zijn kanalen, die ook heden ten dage nog worden gebruikt voor rondvaarten en de stad de misleidende vergelijking met VenetiŽ hebben opgeleverd. Ook Amsterdam en Sint Petersburg hebben die twijfelachtige eer. Alle drie de steden zijn volstrekt uniek en lijken volgens mij totaal niet op VenetiŽ, zoals jullie in betreffende pagina's van de site gemakkelijk zelf kunnen nagaan.

 

 

In het midden van de vaartocht ligt een bocht in de vaarweg bij het hertogelijk hof. Zoals overal in de stad kun je overal voortreffelijk lunchen. We hebben er meestal voor gekozen uit kostenoverweging in deze buurt ons middagmaal te nuttigen in restaurants, die wat minder in de loop liggen.

 

 

De stad Brugge heeft een hoop baksteengotiek. Maar heel anders dan in de Hanzesteden. Een belangrijk verschil is het formaat van de gebruikte stenen. De laatste jaren zijn de belangrijke monumenten rond het sint Jans gasthuis aangepakt. Ze zijn erg mooi geworden. Ook in de rest van de stad heeft men (overdreven) veel gerestaureerd. Je kunt uren zwerven door straten, die er netjes gerestaureerd uitzien, maar die het niet halen bij een prachtig doorleefd gebouw als hieronder.