BelgiŽ

Oostende

 

Google fotoalbum

 Brugge, Gent, Steden, Ardennen, Maasvallei, Laagvlakte, Kust, BelgiŽ


 

 

Dordrecht - Een paar weken terug brachten we een bezoek aan het kustgebied van BelgiŽ. We waren er vijf en twintig jaar geleden voor het laatst en hadden nog goede herinneringen. In BelgiŽ heb je twee belangrijke keukens t.w. de Ardennen en de kust. Bij de kust kun je heerlijk vis eten. We hebben dan ook drie dagen vrijwel uitsluitend visgerechten tot ons genomen met witte wijn. We hadden een hotel in het centrum van Oostende. Op de pleinen op loopafstand heb je tal van betaalbare en smakelijke restaurants. Aan het strand kon je prachtig foto's nemen van de onstuimige zee en de Koninklijke galerij. Gebouwd in het begin van de vorige eeuw om Oostende als badplaats te promoten. Het is een lange gaanderij langs het strand. In theorie kun je ook over de eerste verdieping wandelen. Echter dat is nu afgesloten en was kennelijk bedoeld voor Koninklijke gasten.

 

 

Indertijd was het gebied buiten Oostende een grote stuivende bende van zand en zee. Heden ten dage is de hele kuststrook volgebouwd met hotels. Op mooie dagen begeeft half BelgiŽ zich naar de stranden aan de Noordzeekust. Tegen het einde van de vorige eeuw begon de glans van Oostende en andere kustplaatsen er een beetje vanaf te gaan. Nu is heel Oostende een grote bouwput in een poging de oude glorie weer te toen herleven. Er zijn een aantal parkeergarages gebouwd. Foutparkeerders worden weggesleept. De renbaan, de galerij, het station en het casino hebben een opknapbeurt gehad resp. staan in de steigers. Een opmerkelijk gebeuren was daarbij ons deel. We plaatsten namelijk in de nacht van woensdag op donderdag onze auto in onderstaande parkeergarage. De volgende ochtend bleek tot onze verbijstering de auto weggesleept...

 

 

Het wegslepen van auto's uit parkeergarages (Flitsservice) is kennelijk voor Belgen een volkomen normale wijze van handelen. Je kunt nu eenmaal niet winnen van de autoriteiten en deze doen wat hun beliefd zonder last of rekenschap af te hoeven leggen tegenover de burger. Elke donderdagochtend komen een half dozijn buitenlandse toeristen te samen bij het politiebureau van Oostende om tegen een betaling van 200 euro hun auto terug te bekomen. Ze zijn al snel een halve dag kwijt. De auto staat namelijk bij een wegsleepbedrijf op enkele kilometers buiten de stad. Niemand doet iets. De gemeente weet het. De politie weet wat gebeurt. De VVV weet het. De omwonende weten het. Echter de gedachte om automobilisten, die de parkeergarage inrijden op adequate en begrijpelijke wijze te waarschuwen voor het gevaar van wegslepen in de nacht van woensdag op donderdag komt niet in hun hoofd op. De wegsleepdienst beroept zich op bovenstaande bord, dat is geplaatst door de beheerder van de parkeergarage. Het vergt wat kennis van het Vlaams om hierin een waarschuwing voor wegslepen te zien...

 

 

Tijdens ons bezoek aan Oostende waren er feesten. Er zijn door het hele jaar heen meerdere. In augustus is het een bijna wekelijks terugkerend festijn. Ze worden georganiseerd om het toerisme aan te jagen en worden gehouden op de dagen van heiligen. Rond de nabijgelegen kerk waren overal muziekinstallaties opgericht. De volgende ochtend waren de pleinen plakkerig van het opgedroogde gemorste bier. Tijdens het rondlopen in het gebied kwamen we een aantal van dit soort hoogst opmerkelijk voertuigen tegen. Het kostte wat overredingskracht om Wim ertoe over te halen er een foto van te maken. Hij vond dat ook de bijbehorende rijder op de foto zou moeten staan. Deze waren evenwel in het velden of wegen te bekennen.

 

 

Oostende is op het ogenblik een grote bouwput. De bovenstaande kerk is net gerestaureerd. Hij is erg mooi geworden. De voorkant is kennelijk nog niet af. Het station staat in de steigers. Het is niet eenvoudig om de sporen te bereiken. Een oude vissersschuit is ingelaten in het plaveisel en kan bezocht worden als museum. In de voormalige binnen- en buitenhavens is het een komen en gaan van plezierjachten. In theorie kun je met de trein naar Dover in Engeland. Het is niet duidelijk hoeverre dat nog functioneert nu er een treintunnel is.

 

 

Naast de bekende steden Brugge en Gent zijn er een aantal kleine stadjes langs de kust, zoals Veurne, Damme en Nieuwpoort het bezoeken waard. Door het tijdverlies geleden door het wegslepen van onze auto uit de parkeergarage konden we daaraan niet de tijd besteden, die we vooraf in ons hoofd hadden. Ook zijn er op het platteland een aantal uit de Middeleeuwen stammende boerderijen en kloosters. Onderstaand een zeer aanzienlijke boerderij, waarvan delen teruggaan tot in de Middeleeuwen. De boerderij is tegenwoordig een museum. Het liep niet storm. Dat had wellicht ook iets te maken met de restauratie, die op het ogenblik gaande is naar achteren. Er staan achter mij een tweetal enorme schuren opgetrokken van baksteen. Delen ervan worden kennelijk nog gebruikt. Een daarvan is met behulp van een muur gehalveerd in omvang en daarmee helemaal de droom van een restauratiearchitect geworden.

 

 

Een mooie stadje in de buurt van Calais is Veurne. Er is een marktplein met bijbehorende oorspronkelijke bebouwing. Overal zijn terrassen en kun je behoorlijk eten. Op weg van en naar Engeland hebben we daar regelmatig gegeten. Een kennis was er indertijd bankdirecteur. Op het plein kun je gratis twee uur parkeren met een parkeerschijf. We vroegen het wijs geworden van onze ervaringen in Oostende nadrukkelijk aan de rondlopende gemeentelijke controleur. De wat verweesd ogende toren heeft vroeger aan een kerk vastgezeten.

 

 

Prins Maurits van Oranje heeft eens een veldtocht ondernomen in deze richting. Het was de bedoeling om Duinkerken te veroveren en de daar gevestigde basis voor kapers uit te schakelen. Daarbij heeft in 1600 de slag bij Nieuwpoort plaatsgevonden. De Nederlanders werden verrast door een groot Spaans leger, maar wisten de slag te winnen. Echter Duinkerken bleef daardoor gespaard en de hele expeditie bleek daardoor nutteloos. Tenzij je natuurlijk het 'laten schrikken' van de vijand een nuttige activiteit vindt. De stad was indertijd een belangrijke vesting. De contouren ervan kun je nog zien. Ook staat er een prachtig gerestaureerde kerk in het centrum. Voor de rest is het nogal een ingeslapen zooitje.

 

 

We bezochten nog een tweede middeleeuws gehucht. De abdij ter Doest wordt genoemd in Wikipedia. Er is niet zoveel meer van over. Maar ze hebben er ook een grote schuur. Niet mooi, maar wel bijzonder stammend uit de Middeleeuwen. Op het grasveld rondom was een tentoonstelling ingericht. Er is een cafť waar zich alle recreatieve fietsers uit de verre omtrek zich verzamelen.

 

 

Enige jaren terug brachten we een lang weekend door in Damme. Dat is een stadje aan het begin van het kanaal van Damme naar Brugge. Met dat kanaal heeft Brugge nog geprobeerd een route naar zee open te houden, terwijl het Zwin aan het verzanden was. Vanuit Damme kun je over het kanaal met de boot naar Brugge. We hebben dat toentertijd een aantal malen gedaan. Helaas hebben ze heden ten dage in Brugge geen rekening gehouden met dit kanaal, waardoor het nogal ver uit het centrum dood loopt op een veel te lage brug. Maar het was een aardige kans om goedkoop een wat langer bezoek aan een van deze mooiste plaatsen in de wereld te brengen. Damme zelf is als plaatsje zo groot als een postzegel. Er zijn wallen, een grote kerk, een markt en een molen. Je kunt er aardig eten. Ook voor fietsers is het een aardige bestemming. Evenwel de zee is in geen velden of wegen te bekennen...

 

 

Op de terugweg naar huis nog eventjes een stop gemaakt in Gent. Een mooie plaats, maar we zijn er nu wel erg vaak geweest. Zie ook de betreffende pagina.