Chengdu

China

 

Google fotoalbum

 Hoofdpagina, Lhasa, Tibet, Peking, WMSG, Kloosters, Xian


 

 

Chengdu staat bekend om zijn reservaat met pandaberen. Zoals bekend wordt dit uitermate vreemde wezen bedreigd met uitsterven. Ze hebben een veertigtal panda's en ze fokken ermee. Direct na de geboorte worden de jongen weggehaald bij de moeder en ondergebracht in een couveuse. De jongen zijn dan nauwelijks groter dan 10 centimeter. De voortplantingsdrift is bij panda's niet erg sterk ontwikkeld. Via kunstmatige inseminatie worden de moederberen zwanger gemaakt. Het zijn dieren uit de familie der beren, die op een bepaald moment in hun ontwikkeling overgegaan zijn op een dieet van bamboe. Hun constitutie lijkt weinig geschikt voor het eten van zulke onverteerbare rommel. Ze zijn de complete dag bezig voldoende voedingsstoffen en vitaminen binnen te krijgen om te overleven. Het moge duidelijk zijn, dat als er enig wezen ongeschikt is voor het overleven, het de panda is. Het zijn ontzettend saaie dieren, die het grootste deel van de dag op hun rug bamboe aan het eten zijn.

 

 

Chengdu is een stad met meer dan zeven miljoen inwoners. Op een enorme schaal is er gebouwd zonder dat er enige stedenbouwkundige bij betrokken lijkt te zijn geweest. Massaal is het voormalige romantische centrum vervangen door torenflats en rondwegen. De overgebleven bezienswaardigheden zijn op de vingers van een hand te tellen. Dat betreft een straatje in het centrum, een Tao tempel, een klooster en tuin ter ere van een dichter met opgravingen van vele eeuwen her. We hebben ze allemaal bezocht. Deels gebeurde dit in de ruim bedeelde vrije tijd, die we hadden in de stad, waar we driemaal tijdens de reis terugkeerden. De Tao tempel is een van de mooiste in zijn soort. Hij is tot de puntjes gerestaureerd zonder het oorspronkelijke karakter geweld aan te doen.

 

 

De tuin ter ere van de beroemde dichter deden we op eigen gelegenheid met een taxi. Het is een mooie tuin. Ze zouden een beetje moeten snoeien. Er was een pagode, tentoonstellingruimtes, opgravingen en een toeristenwinkel. Het entreegeld leek ons voor de gewone Chinees wat aan de hoge kant. Het viel overigens niet mee iemand zover te krijgen ons mee te nemen. Toeristen spelen geen enkele rol in het leven van een gemiddelde taxichauffeur in de metropool Chengdu. We hadden van de reisleider een briefje mee gekregen met in het Chinees de juiste bestemming. Dat Chinees is best een probleem. Engels spreken cq.  bordjes in het Engels zijn uitermate spaarzaam. Op de TV heb je slechts een nagesynchroniseerd Chinees zender. Niet erg geschikt om Chinezen enig begrip van de wereldtaal 'Engels' bij te brengen.

 

 

De tweede dag kwamen we met z'n alleen in de grootste boekhandel van Chengdu. Het was een gigantische zaak. Ze hadden daar hooguit een dozijn buitenlandse boeken. Chinese kinderen zaten overal te lezen in boeken, die kennelijk te duur waren om aan te schaffen. Tegenover het hotel was een megawinkel met alles wat een moderne Chinees zich maar kon wensen. Wij zijn overhemden en drank gaan kopen. Je hoeft maar even ergens belangstelling voor te tonen of er staan tientallen verkopers om je heen om de waren aan te prijzen. Kennelijk verdienen ze weinig. De meeste spreken geen woord Engels. Dus het komt neer op zelfbediening om te krijgen wat je wilt. Overhemden, ondergoed e.d. kun je desgewenst passen. We namen het grootste overhemd dat te krijgen was. Desondanks spande hij nog een beetje rond Wim zijn buik.

 

 

In menig toeristenhotel was er geen Engelse kaart in het restaurant. Ook was er meestal slechts een persoon in het hotel, die een beetje gebroken Engels sprak. Het is dan met het bestellen een beetje 'god zegen de greep'. Wij houden wel van een beetje scherp eten. Voor andere Nederlanders was het eten in China een probleem. De opdracht: "Doe maar wat" past niet erg bij de cultuur van de Chinezen en leidt zelden tot een bevredigend resultaat. De keuken in de verschillende regio's van China is erg verschillend. In een goede Chinees in Nederland kun je deze keukens uitstekend exploreren. De reisleiding had een briefje gemaakt met veelvoorkomende gerechten in het Chinees en het Nederlands. Dat hielp een beetje.

 

 

De laatste dag gingen we met de helft van de groep in twee taxi's naar een klooster buiten Chengdu. De reisleiding had de taxi's aangesproken en de heen en terugreis geregeld. Dat kostte ons voor een rit van tweemaal een uur plus een uur wachten het enorme bedrag van 7 euro 50 per persoon. Het was voor de chauffeurs kennelijk het dubbele van wat ze normaal konden verdienen in die tijd. Het klooster is een plaatje en verdient een vaste plek in het programma. Ze hebben een enorme zaal met beelden van verdienstelijke monniken uit het verleden. We mochten er niet fotograferen, maar jullie moeten er eens gaan kijken. Het is wel even zoeken in het enorme complex. Ook hebben ze prachtig tuinen.

 

 

  Xian