Sri Lanka

Hoofdpagina

 

Google fotoalbum

Hoofdpagina, Bevolking, Tempels, Landschap, Tsunami, Verre Oosten


 

 

Sri Lanka is een eiland gelegen aan het puntje van India in Indische Oceaan. Alles wat je aantreft in India tref je ook aan op dit eiland slechts enkele malen groter dan Nederland. Godsdienstige ontwikkelingen, die je aantreft in India zie je ook Sri Lanka. Het eiland leeft van de visvangst en het toerisme. Hoewel dat laatste een flinke knauw heeft gehad van het langdurige conflict met de Tamils en de Tsunami. Inmiddels is men dat alles al weer bijna vergeten. Het eiland was bijna een eeuw een hoofdkwartier van de Verenigde Oost-Indische Company. Daardoor is het nog steeds nauw verbonden met Nederland. Dat was ook de reden, dat de Nederlanders massaal de portemonnee trokken na de verwoestende ramp van de Tsunami op tweede kerstdag 2004. Het eiland staat bekend tempels en vriendelijke bevolking en om zijn prachtige natuur. Dat laatste werd sterk vergroot door het feit, dat we midden in de Moesson rondtrokken in het bergland. Dan krijg je foto's, die anders nooit mogelijk zouden zijn geweest...

 

 

Elk jaar trekken we er op uit in de kerstperiode. Tegenwoordig is dat niet meer nodig voor het ontwijken van de familiefeesten, maar meer als traditie. Normaliter gaan we naar eilanden als Madeira, Tenerife, Lanzarote, e.d. Ditmaal ontdekte Wim een aanbieding voor een rondreis op Sri Lanka, die bijna even duur was, als iets vergelijkbaars naar de Canarische eilanden. In de praktijk bleek het echter wat tegen te vallen. Opeens was er namelijk een of andere brandstoftoeslag. Ook moest de gids, de fooienpot, facultatieve excursies, etc. betaald worden. Je kunt op het laatste proberen te bezuinigen, maar dat doet geen recht aan de inspanningen, die getroost zijn om naar het verre onbekende oord af te reizen. Ondanks het feit, dat het eten op Sri Lanka vrijwel niets kost zelfs in de duurste restaurants, wordt het dan toch wat duurder.

 

 

Het eiland werd 'ontdekt' door de Portugezen en gedurende lange tijd gebruikt als hoofdkwartier voor hun operaties. Het had toen al eeuwen geschiedenis als onderdeel van India achter de rug. Het is een van de weinige landen in de wereld met als 'staatsgodsdienst' het Boeddhisme. Ongeveer een derde van de bevolking is aanhanger van andere wereldgodsdiensten. Tamelijk kort na het overnemen van de specerijen handel met de oost door de Nederlanders kwam het tot een confrontatie. De Nederlanders kwamen met een vloot met enkele honderden soldaten naar Galle en knikkerden de Portugezen eruit. De Hollanders bleven 100 jaar en vertrokken om puur financiŽle redenen. De vestiging op Sri Lanka bleek zwaar verliesgevend en werd verlaten. De Engelse namen zonder slag of stoot de vestiging en het eiland over. Echter door de vreedzame overdracht bleef de stad Galle formeel Nederlands grondgebied eigenlijk tot de dag van vandaag. Galle is ook heden ten dag nog een typisch oud Nederlandse stad op duizenden kilometers afstand van het thuisland. Boven een foto van het monument ter nagedachtenis van de onafhankelijkheidsverklaring van 1948. Op Wikipedia kun je het een en ander nalezen.

 

 

Het Boeddhisme en de staat waren eeuwenlang nauw verbonden met elkaar op Sri Lanka. De macht over het eiland golfde heen en weer tussen Boeddhistische lokale heersers en Hindoe invallers vanuit India. De levensbeschouwing/godsdienst kende ook op Sri Lanka zelf hoogte- en dieptepunten. Op een gegeven moment werd het eiland overspoeld door heersers en soldaten afkomstig uit India. De lokale heersers trokken zich terug op makkelijk verdedigbare plaatsen in het binnenland. Het overwicht van de IndiŽrs was gebaseerd op meer soldaten. Meer soldaten zijn gebaseerd op voldoende voedsel. Want als je met minder mensen meer voedsel kunt verbouwen, dan kun je meer soldaten voeden. Na de restauratie van de lokale heersers en het Boeddhisme werd op Sri Lanka massaal begonnen met het aanleggen van waterreservoirs in navolging van India om over te kunnen schakelen over het hele eiland van ťťn oogst per jaar naar twee oogsten. Deze waterreservoirs zijn er nog steeds en functioneren al eeuwen zonder enige zichtbare verandering. Sinds de aanwezigheid ervan spelen de Indische heersers geen belangrijke rol meer op het eiland.

 

 

De 'laatste' vesting van de Sri Lankese Boeddhistische heersers was de 'Leeuwenkop'. Dat was een rots, die honderden meters uitstak boven het omliggende landschap. Van hieruit begon de herovering van de macht over het eiland. Het is een van de weinige wereldse bezienswaardigheden van Sri Lanka. Boven de hoofdpoort naar de 'Kashba' op de top van de heuvel. Het vereist een goede conditie om het te bezoeken. Wim besloot evenals enkele anderen van de groep om niet mee naar boven te gaan en deed een alternatieve excursie. Bijgevolg stond ik er alleen voor. Om goede foto's te kunnen maken, moet je wat afstand nemen van de rest van het gezelschap. Dat heeft dan tot gevolg, dat je direct het slachtoffer bent van een plaatselijke 'helper' bij het bestijgen van de rots. Aangezien ik een van de fitste deelnemers was van de reis, was deze hulp niet bepaald nodig en gewaardeerd. Vooral met de gedachte, dat na afloop er een langdurige discussie zou volgen over de hoogte van de fooi. Het was een oud baasje en gewoon niet meer kwijt te raken. De kosten viel uiteindelijk mee...

 

 

Plaatselijke bevolking