Canarische eilanden

Luteijn Automatisering

Reisverslagen

 

Google fotoalbum

Gran Canaria, Lanzarote, Madeira, Tenerife, Fuerteventura, Vakanties en Overzicht


 

 

De Canarische eilanden zijn een toevluchtsoord voor mensen, die rond Oud en Nieuw een warm plekje zoeken een beetje in de buurt. Dank zij hoge bergen in het midden en een wind die altijd uit het noorden komt, hebben vrijwel alle Canarische eilanden een heerlijk warm klimaat aan de zuidkust. We waren er nog niet eerder geweest. Maar na moeizame ervaringen langs de Middellandse zee wilden we wel weer eens een lekker temperatuurtje. Gran Canaria is een van de bekendste eilanden. Vanuit Nederland doen de vliegtuigen vaak achtereenvolgens dit eiland en Tenerife aan. Ze zijn totaal verschillend. Terwijl Tenerife gekenmerkt wordt door de enorme vulkaan in het midden van het eiland is Gran Canaria regelmatiger van vorm, aanmerkelijk minder hoog en ook tamelijk ruig.

 

 

 

Dit jaar ging de kerstreis naar Lanzarote. De eerste berichten over het eiland waren niet al te bemoedigend. Het zou de grootste 'kattenbak' in de wereld zijn. Het viel alleszins mee. Het is een Canarisch eiland met een geheel eigen karakter. Het is enerzijds het oudste eiland. Anderzijds heeft het nog steeds behoorlijk wat vulkanische activiteit. De oorspronkelijke vulkanen zijn inmiddels afgesleten tot simpele heuveltjes. Echter de laatste miljoen jaren zijn er overal nieuwe vulkanen gecreŽerd. Deze staan in bijna elke zichtlijn. Zoveel vulkanen heb ik nog nooit bij elkaar gezien. In 2004 is de laatste grote uitbarsting geweest. Rond 1830 was er zelfs een grote. Volgens beschrijvingen van de plaatselijke pastoor was de lucht enkele weken zwart van de as en rook.

 

 

Madeira is een van de eilanden, die midden in de Atlantische Oceaan liggen en die tegenwoordig een dankbaar vakantieoord zijn als het bij ons thuis wat minder aangenaam is. De afgelopen kerst gingen we er samen met Jan naartoe om 'de foto's over te maken'. Het is een relatief nat en steil eiland. Voorts is het Portugees. Dat in tegenstelling tot de Canarische eilanden, zoals Tenerife en Gran Canaria, die bij Spanje hoorden. Het heeft daardoor een totaal ander karakter, dan de relatief nabij gelegen Spaanse eilanden. Het vergde de Portugese kolonialisten enige inspanning om het eiland daadwerkelijk in bezit te nemen. Slechts op enkele plaatsen langs de kust kun je op een beschaafde manier aan land gaan. Voor de rest is het een steile klim. Het eiland is eeuwenlang gebruikt als tussenstop naar Amerika.

 

 

Dit jaar was Tenerife de bestemming van onze kerstreis. Het is een wonderschoon eiland. Het heeft een volkomen eigen karakter, dank zij de werkelijk enorme vulkaan van 3,5 kilometer op het midden van het eiland. Qua oppervlak is het de grootste van de Canarische eilanden. Maar door de vulkaan 'del Teide' en de bergketen, die zich in de lengteas over het eiland uitstrekt, is de hoeveelheid bruikbare landbouwgrond in vergelijking met bijvoorbeeld Gran Canaria beperkt. Het eiland heeft als alle andere Canarische eilanden een uitermate aangenaam klimaat. Zelfs midden in de winter is het er goed toeven. Gedacht moet worden aan temperaturen van rond de 25 graden in de middag. Voorheen was het daardoor een dure bestemming. Sinds de invoering van de Euro is dat niet meer het geval. Alles is er nu werkelijk spot goedkoop...

 

 

 

Fuerteventura is een van de rij met Canarische eilanden. Het is het op een na grootste. Het heeft grote gelijkenis met Lanzarote. Het verschil tussen een nat en een droog eiland wordt bepaald door de hoogste top van het eiland. Zowel Lanzarote als Fuerteventura zijn buitengewoon droog, ondanks een enorme reeks vulkanen, die tot 800 meter in de lucht steken. Het eiland is relatief jong. Evenwel de magmaput, waardoor het ontstaan is, ligt nu onder Lanzarote. Het heeft dus geen actieve vulkanen meer. Het eiland was bij de komst van de kolonisten relatief groen. Evenwel intensieve landbouw was er de oorzaak van, dat nu grote delen van het eiland treffende gelijkenis vertonen met de Sahara. De toeristen hebben gedurende grote delen van het jaar ruim de meerderheid.

 

 

 

Fotoalbums