Reisverslag Mexico

 

Google fotoalbum

 Opgravingen, Steden, Noord en Zuid Amerika


Mexico is de bakermat van een van de bekendste beschavingen uit de oudheid; de Maya's. Tegenwoordig is het ook een bekende zonbestemming. Wij waren er maar kort. Het schiereiland Yucatan op zeeniveau is schraal, dor en veel te warm. Wij kwamen voor een rondreis langs Maya vindplaatsen door Midden-Amerika. Dat is een prachtig tocht. Het landschap van Guatemala is spectaculair. De plaatsjes onderweg zijn romantisch en fotogeniek. De vindplaatsen zijn uniek. Niemand in de rest van de wereld is ooit op het idee gekomen zoiets lelijks te bouwen. Diverse tochten werden gemaakt over meren en rivieren. Tijdens een van deze tochten in Guatemala kwamen we in een voormalige asielplaats voor slaven. Wellicht wordt dit plaatsje nog eens een van de bekende zonbestemmingen. Het heeft alles wat de hedendaagse toerist begeerd: Zon, strand, blauwe luchten en blauw water...

Guatemala is een werkelijk schitterend land. Het heeft alles om een echt toeristenparadijs te worden. Grote delen van het land liggen een flink eind boven zeeniveau. In het Caribisch gebied heeft dat het voordeel, dat de temperaturen leefbaar zijn. Gedurende de hele tocht vergaap je je aan de prachtige vergezichten. Diverse excursies werden ondernomen over rivieren, naar watervallen en meren. Bij de bovenstaande waterval kun je haast de verleiding niet weerstaan om je met de stroom mee te laten trekken naar beneden. Dat is evenwel streng verboden. Kennelijk gaf dat teveel 'administratie'. Helemaal beneden aan de waterval zijn er lijnen gespannen en mag je wel zwemmen. Er is ook een echte 'rope swing'. Ik zag een aantal jongens, die kennelijk hun zwemkleding vergeten waren, gekleed rondzwemmen in het glasheldere blauwe water.

Guatemala is het prototype van het verschijnsel bananenrepubliek. De meerderheid van de bevolking is Indiaans. Het is al weer tien jaar rustig, maar het land heeft dertig jaar burgeroorlog achter de rug. Het land was indertijd volkomen afhankelijk van het verbouwen van bananen en andere vruchten. De handel en de plantages waren volledig onder controle van het Amerikaanse bedrijf United Fruit Company. Op een gegeven moment was er een president, die op het idee kwam om ongebruikte braakliggende grond van landeigenaren ter beschikking te stellen aan de bevolking. Dat vonden de landeigenaren en de United Fruit Company niet leuk. Onder leiding van de CIA werd een revolutie op touw gezet om het land te 'bevrijden'. Er ontstond een dertig jaar durende guerrilla, die de bevolking, landeigenaren en United Fruit Company het veelvoud heeft gekost van wat een begripvolle houding jegens de Indiaanse bevolking zou hebben gekost.

De stad Antiqua ligt in de rook van een groot aantal vulkanen. Een excursie gaat dan ook naar een nabijgelegen actieve vulkaan. Het is een hele tocht met voortdurend prachtig uitzicht op de omringende bergen. Desgewenst kun je gebruik maken van een paard om je naar de gloeiende massa te laten rijden. Sommigen hadden behoorlijk spijt, dat ze geen behoorlijke schoenen bij zich hadden en te laat de geneugten van een paard in de gaten hadden. Op een gegeven moment moet je steile helling af. Deze bestaat uit volkomen vergruisd lavagesteente, waarop het met sandalen niet eenvoudig lopen is. Steeds zit het vlijmscherpe lavazand onder de voetzolen. Bij de lava aangekomen, kun je het gloeiende gesteende zien bewegen. We mochten over reeds vorige week gestold gesteente tot vlakbij de bewegende lavastroom lopen. Een paar dappere gidsen lieten zelfs hun toeristen oversteken. Gezeten op reeds afgekoelde lava nuttigden we ons meegebracht ontbijt.

Een dag lang vertoefden we bij het onderstaande meer. De afdaling naar het meerniveau is spectaculair. s' Morgens scheepten we ons in voor een tocht over het meer. Een voormalige verzetshaard tegen de regering werd bezocht alsmede een markt. Je bezoekt ook een lokale kerk. Het valt op, dat de beleden godsdienst behoorlijk afwijkt van de gepredikte leer van Rome. Een kardinaal uit Zuid Amerika kan nauwelijks verwachten ooit paus te worden met een dergelijke achtergrond. Het is een vreemde mengeling van oorspronkelijke godsdiensten en het katholicisme. Het heeft wat gelijkenis met de animistische invloeden en voorouder verering, die je ook aantreft bij de christelijke kerken op Sumatra in IndonesiŽ en op Cuba. 

Het schiereiland Yucatan is bepaald geen vruchtbaar gebied. De komst van toeristen was een zegen. Het ligt midden in het Caribisch gebied. Altijd zon, blauwe luchten, blauw water en langs de kust verstikkend heet. De meeste toeristen komen er om aan het strand te liggen en niets te doen. In het plaatsje Playa Carmen rijkelijk gezegend met horeca is helemaal niets te doen. Er worden bijvoorbeeld geen buitenlandse kranten verkocht. Na afloop van de rondreis worden de deelnemers tegenwoordig steevast in een dergelijke plaats gedropt om de ontberingen van de reis weer een beetje te vergeten en zodoende een mooier verhaal voor het thuisfront te concipiŽren. Wij zijn er niet zo gecharmeerd van. Overal langs de kust stonden onderstaande borden. Kennelijk heeft nooit iemand van de plaatselijke toeristenbond de moeite genomen het eens na te lezen. Er staat, dat het verboden is om 'te water te gaan zowel gekleed als naakt'. Ook hebben ze het over strandwachten en vlaggen. Deze hebben we niet aangetroffen. Maar als je niet het water in mag, dan is zulks natuurlijk ook totaal overbodig.

 Opgravingen